Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár

Blog

Minden, amit a Magyar Orion márkáról tudni érdemes!

A vállalat Wolframlámpagyár néven alakult, melyet 1913 június 1-én alapított Kremeneczky János osztrák üzletember.

1924 októberében Orion Villamossági Rt-re majd 1925-től Orion néven hozta forgalomba termékeit belföldön és külföldön egyaránt. Ez volt a cég életének első nagy mérföldköve, hiszen ekkor indult útjára az Orion márka! Ezt követően pedig 1926 nyarán elkezdték a rádiókészülékek, rádiólámpák, rádiócsövek gyártását a német Telefunken gyár szabadalmának felhasználásával.

Évtizedekig  az egyik legmeghatározóbb rádiógyár volt hazánkban. Televízió gyártásba az 50-es években kezdtek, majd a 70-es évektől beindult a színes TV gyártása is.

Fő profilja a rádió és TV gyártás volt, azonban az Orion tervezett, gyártott és telepített megbízható, kifinomult mikrohullámú telekommunikációs rendszereket is.

A Magyar privatizációnál az Oriont az elsők között privatizálták az 1990-es évek elején. Az erős alapot meghagyva a céget továbbfejlesztették, az eszközöket, gyártási folyamatokat és rendszereket javítva, költség hatékonyabb szállítási struktúrát kidolgozva.

Termékeik a kezdetektől napjainkig:

- gyógyszervegyészeti áruk (ampullák, fiolák)

- hőpalackok

- mérőműszerek (szignálgenerátorok, csővoltmérők)

- műszaki cikkek (TV-k, hangfalak,

- hűtő-fűtő berendezések (hősugárzó, inverteres hűtő-fűtő klíma, panel konvektor, ventillátor)

- háztartási gépek (mikrohullámúsütő, kenyérsütő, minikonyha, kávéfőző, szendvicssütő, mixerek, porszívók, olajsütők, )

- tűzhelyek

kandallók

és még sok más...

A KGST-piac összeomlása nehéz helyzetbe hozta az Oriont, és ellene csődeljárás indult 1991-ben. Helyzetén a dél-koreai Samsung céggel létrehozott vegyes vállalat, a saját boltban történő értékesítés sem segített.

A vergődő vállalatot 1993-ban az orosz Jukosz olajóriás egyik érdekeltsége, a Juganszknyeftyegaz vásárolta meg az ÁVÜ-től.

A cég a Szingapúri Thakral Csoport tulajdonában van 1997 óta.