Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
fooldal regisztracio belepes
Érdekességek
Smart TV, avagy a jövő a nappaliban kezdődik!

http://www.orionmarkabolt.hu/shop/szorakoztato_elektronika/televiziok/smart_led_tv

Smart TV, avagy a jövő a nappaliban kezdődik!

 

Ma a multimédiás eszközök térhódítását éljük. Arra, hogy bekacsoljuk a TV-t és a TV újság szerinti kezdéssel megnézünk egy filmet, a mai modern háztartásokban már alig van példa, sőt az okos TV-k világában, mint amilyen a Smart LED TV is, pedig szinte már elképzelhetetlen.

 

De mi is az „okos” TV, vagyis mi az a Smart TV?
  Mióta Magyaroszágon 2011-ben bevezették a Smart TV-t, mondhatni, dübörög a technológia, mely arra hivatott, hogy a számítógép közbeiktatása nélkül is internetes tartalmakat jelenítsen meg, így segítségével a felhasználók videókra, filmekre, fényképekre egy egyéb internetes tartalmakra kereshetnek rá.
A Smart TV lényegében egy olyan TV készülék, amely a hagyományos készülékekhez képest továbbfejlesztett képességekkel rendelkezik, mind a kapcsolódás, mind a tartalom és mind a felhasználói élmény tekintetében.

 

Ön is szeretné egy Smart TV előnyeit élvezni otthonában? Akkor keressen fel minket!

Miért érdemes minikonyha mellett döntenie?

http://www.orionmarkabolt.hu/shop/kishaztartasi_keszulekek/sutes_fozes/minikonyha_rezso

Miért érdemes minikonyha mellett döntenie?

Nyaralást tervez szeretteivel, de még nincsen a nyaralóban olyan konyhai eszköz, melynek segítségével főzhetne, süthetne?  Akkor a megoldás egy praktikus minikonyha beszerzése, és máris indulhat a családi üdülés!

Garzon lakásokban, kis helyiségekben, vagy apartmanokban, nyaralókban praktikus lehet a minikonyha alkalmazása. Általában ezekben a kisebb helyiségekben nincsen elég hely vagy csak egyszerűen nincs igény nagy méretű konyhabútorok és berendezések alkalmazására.

A minikonyhák rendkívül változatosak lehetnek. Ezeknek a háztartási készülékeknek nagy előnye, hogy jó a helykihasználhatóságuk, valamint általában egy egységben lehet mozgatni.

Kínálatunkban több minikonyha közül válogathat, igényeinek megfelelően. Ne habozzon, ha bármilyen kérdés felmerül Önben, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken! Rendeljen tőlünk praktikus minikonyhát, és máris kezdődhet a sütés-főzés bárhol, bármikor!

Hogyan készítsd Smart Tv-t otthon?

Hogyan készítsünk Smart Tv-t otthon?

Sokat gondolkoztunk, mi lehet az egyszerű, olcsó, nem utolsó sorban jól működő, és gyors megoldás arra; hogy az otthoni készülékünket hogyan tudnánk felokosítani?! A kérdés tehát adott volt, az elvárások is megvoltak, már csak egy igazán jól működő megoldás hiányzott.

Tehát adott egy LCD, LED, vagy Plasma televíziónk - ami fontos, hogy rendelkeznie kell HDMI bemenettel a Tv-nek. Ez azért fontos, mert ezen a csatlakozási ponton keresztül fogunk csatlakozni a tévéhez. Ki ne vágyna arra, hogy kis befektetéssel minden olyan funkciót elérjen a tévéjén, amit egy Smart Tv a smart funkcióval tud.

Nézzük akkor mire lesz szükségünk ahhoz, hogy igazán élvezhessük az internet szabadságát, és bármit, amit csak akarunk, megjelenjen a televíziónk kijelzőjén. Persze az sem ártana, ha a Tv-nk szólna is közben, mert valljuk be régen izgalmas volt a némafilm, de ma már inkább szívesen hallgatnánk HD televíziónkon kedvenc dalainkat, vagy kedvenc Youtube videóinkat, vagy akár Skypeolnánk, illetve a manapság a Twitter vagy Facebook is elmaradhatatlan kellék.

Vágjunk akkor bele. Adott a Tv - adott a HDMI bemenet, szükségünk lesz egy HDMI kábelre, amelynek egyik vége a Tv készülékbe csatlakozik, a másik vége pedig egy ORION Tabletre. Pontosabban az Orion tabletünk HDMI kimenetére, amelyhez egy HDMI mini csatlakozóra lesz szükségünk. Szükségünk lesz Wifi hálózatra is, amelyen keresztül a Tábla Pc csatlakozik az internetre.

Miután a HDMI kábellel összecsatlakoztattuk a két egységet, kapcsoljuk be a Tv-ét, válasszuk ki rajta a HDMI bemenet jelforrást, és kapcsoljuk be az ORION TAB 700 DC tábla gépünket. Ha mindent jól csináltunk, és jól kötöttünk össze, akkor a Tábla Pc kijelzőjén megjelenő képet láthatjuk viszont a Tv képernyőjén is.

Máris adott minden hogy élvezhessük egy SMART TV minden előnyét.

Következő hírlevelünkben bemutatjuk, hogyan tuningolhatjuk még tovább ezt a megoldást - fontos, egyszerű, olcsó, megbízható, és jól működő megoldásokkal.

Full HD LCD-kijelző, 1920 x 1080 p

A teljes nagyfelbontású képernyő szélesképernyős felbontása 1920 x 1080p. Ez a HD források esetén elérhető legnagyobb felbontás a legjobb képminőséget eredményezi. A bármilyen forrásról érkező 1080p jeleket támogató rendszer a jövőben is megállja a helyét; együttműködik a Blu-ray forrással és a HD játékkonzolokkal is. A továbbfejlesztett jelfeldolgozás jóvoltából a korábbinál jobb jelminőség és felbontás használata támogatott. Villódzásmentes, optimális fényerejű, kiváló színhűségű képet ad.

Felbontások

Felbontások:

Különbség a felbontások között: a 720p esetében 1280x720 képpont rajzolódik ki egyszerre a képernyőre, míg a legjobbnál, a gyakorta Full HD-nek is nevezett HD-Ready 1080p-nél 1920x1080 pixel van a képernyőn - a differencia tehát több mint egymillió képpont. Ugyancsak az olcsóbb eszközök 1080i is az utóbbihoz hasonló felbontást használ, ám esetében az a trükk, hogy egyszerre csak a páros vagy a páratlan számú képsorok tartalma (azaz kétszer 540 képsor) felváltva érkezik, ezekből rakja össze a készülék elektronikája a teljes képet.


A HD-technológiájú digitális adásokat ugyancsak 1080i formátumban sugározzák - ennél jobb minőségben ugyanis nem lehetne gazdaságosan szolgáltatni -, ennek teljes pompájában való megtekintéséhez szintén nem árt a nagyobb felbontású megjelenítő, bár az olcsóbb, HD Ready típusok is képesek kezelni ezt a szabványt, ám ekkor kisebb felbontásúra skálázzák le a képet.


Maximális távolság, ahonnan érzékelhető a felbontás, méterben

Képátló (col)

Képátló (cm)

1280*720

1366*768

1920*1080

30

76.2

1,79

1.68

1.19

32

81.2

1.91

1.79

1.27

37

93.9

2.21

2.07

1.47

39

99.06

2.33

2.18

1.55

40

101.6

2.39

2.24

1.59

42

106.68

2.51

2.35

1.67

50

127

2.98

2.8

1.99

70

177.8

4.18

3.91

2.78

80

203.2

4.77

4.47

3.18A táblázatból kiolvasható, hogy a teljes HD-felbontás előnye 50 colos, azaz 127 centis képernyők esetében jön ki leginkább, de még ekkor sem szabad két méternél messzebb ülni a készüléktől ahhoz, hogy valóban minden részletet maradéktalanul lásson egy átlagos látási képességekkel bíró néző. Ha valaki mondjuk monitorként is használ egy lapostévét, annak érdemes a 1080p-s, azaz Full HD-készülékekben gondolkodnia, azonban most szerzett tapasztalataink nyomán az 50 col alatti kategóriában különösebb aggódás nélkül meg mernénk vásárolni egy HD Ready készüléket, mert a 1080p-s típusokat egyelőre duplaáron mérik a gyártók, ami viszont az elért minőségnövekedéssel nem arányos.

HDTV High Definition Television; a jövőben használatos TV-rendszereknek és TV-knek már nem csak 625 képsorral kellene működniük, hanem a duplájával, tehát 1250 képsorral. Ezáltal a TV-képek olyan nagyfokú élességet érhetnének el, hogy a képeket nagyobb formátumban is le lehetne játszani – akár videovetítő akár különösen nagy képcsövek segítségével. A számítógép területén még nem jutott szerephez a HDTV. Ha ez a rendszer megvalósulna a TV világában, akkor talán gyorsan honosodna meg a számítógépes jeleneteknél is: akár újfajta képernyőformátumként a számítógéppel való munka során, akár az overlay-kártyák használható formátumaként, videodigitalizálásként és cím illetve grafika felviteleként.

 

A HDTV szabvány több felbontást határoz meg:

    * 480p: 720×480 pixel
    * 720p: 1280×720 pixel
    * 1080p: 1920×1080 pixel
    * 1080i: 1920×1080 pixel (interlaced) natív 1280×1080 pixel, HDCAM/HDV 1440×1080
    * 2160p: 3840×2160 Quad HDTV

(p) Progressive (folyamatos)

(i) Interlace (váltósoros)

Ezek közül csak a 720p és az 1080i tekinthető szabványos HDTV felbontásnak.

Nem minden HDTV eszköz képes megjeleníteni az összes felbontást, ám a kapott jelet mindegyik képes átalakítani olyan felbontásúvá, amit meg tud jeleníteni.

LED LCD

 

LED LCD televíziók hozzájárulnak a minőségi otthoni szórakozáshoz.

Az új LED háttér megvilágítás gyönyörű képminőség megjelenítésére képes.

A készülékekben a LED-ek alkalmazásának köszönhetően a hagyományos LCD-ékhez képest szemmel láthatóan jobb a színhűség, és a fekete szín-megjelenítés.

A LED technológia alkalmazása ugyanakkor lehetővé teszi a különlegesen keskeny forma kialakítását is.

LED-es modellek, melyek jobb színhelyességet és szélesebb spektrumot tudnak megjeleníteni magasabb kontraszt mellett.

A LED LCD-tévéknek, a rendkívül stílusos, néhány centiméter vékony a kialakítása, az ehhez társul alacsony tömeg, mely megkönnyíti a falra szerelést.

Valamint a drasztikusan, akár 30-50 százalékkal alacsonyabb fogyasztás a hasonló méretű és felbontású korábbi CCFL LCD-tévékkel szemben.

MPEG4 DVB-T/C tuner

MPEG4 DVB-T/C tuner CI+ funkcióval*

A HDTV lehetővé teszi, hogy Ön külön beltéri egység használata nélkül is a lehető legjobb kép- és hangminőségben nézhet TV-t. A beépített, DVB-T (Földfelszíni digitális adások vételére alkalmas vevő egység) és DVB-C (A kábeltelevíziós hálózaton közvetített digitális adások vételére alkalmas vevő egység) jeleket, valamint az MPEG-2 és MPEG-4 formátumokat támogató tuner használatával lehetősége van nagyfelbontású HD TV programok megtekintésére kiváló minőségben.

PC bemenet

PC-bemenet (VGA)

A PC-bemenet segítségével TV készülékét VGA-kábel segítségével a számítógéphez csatlakoztatva PC-monitorként is használhatja, így számítógépével jeleníthet meg tartalmakat a LCD Tv kijelzőjén.


Video formátumok

Video formátumok:

 AVI (Audio/Video Interleaved) Ebben az állományformátumban tárolja a „Video for Windows” a videóklipjeit. A név onnan származik, hogy a kép- és hangadatokat ezekben az állományokban úgymond „egymásba dobozolva” tárolják. Az 1992 végétől 1993 elejéig megjelent multimédia-irodalomban ezt a rövidítést a „Video for Windows”-zal azonos értelemben használták, mivel ez a Microsoft digitálvideos rendszerének fejlesztési szakaszaiban a komplett termék jelölésére szolgált.
A hangadatok tömörítés nélküli, 11,025, 22,05 vagy 44,1 kHz mintavételi frekvenciával
, 8 vagy 16 bit kvantálási hosszal készített WAV állományok.
A képinformációk tömörítés nélküli vagy tömörített adatok. A tömörítés nélküliek DIB (Device Independent Bitmap) formátumúak. Tömöríteni a Video1, RLE (Run Length Encoding), Indeo vagy CinePak eljárással lehet. Az AVI eljárásnál mindig van képkockák közötti tömörítés. A szoftver nagyvonalúan dönt arról, hogy a képkocka melyik részét tekintse megváltozottnak, csak a jelentősen átalakult kép-részeket tekinti módosultnak. Ezért az AVI file-okban kis méretű deltakeretek vannak. A kisméretű deltakeretek miatt nagy tömörítés érhető el, az AVI állomány kisméretű állomány lehet. Az AVI szoftver az állományba 15 képkockánként egy referencia képkockát helyez el. Ha a videoanyagban gyors mozgás van, az egyes képkockák nagymértékben különböznek egymástól, a deltakeretek is nagyméretűek, sok adatot tartalmaznak. Amikor egy AVI file-ban nagy deltakeretek vannak, lejátszásakor a multimédia rendszernek sok adatot kell feldolgozni.

DVI (Digital Video Interactive) Egy az Intel által előállított rendszerek közül, amely a tömörített, digitalizált videorészletek számítógépen történő lejátszására szolgál. A lejátszáshoz mindenképpen szükség van egy speciális DVI-kompatibilis videokártyára. Ez egy i750-es processzorral rendelkezik, amely a videoadatok valós idejű kitömörítéséért felelős. A DVI-videoklipek felvételénél két eljárást különböztetünk meg: az RTV-klippeket közvetlenül fel lehet venni a számítógépre egy DVI-kompatibilis tömörítőkártyával (capture-board). A PLV-klippeket ezzel szemben nagy gépekre tömörítették, így ezek jobb tömörítési faktorral rendelkeznek.

MPEG Video- és hangtömörítési mód, a név a Motion Picture Group rövidítése. Az MPEG képtömörítés első képe referenciaként szolgál, a további képek csak az előzőhöz képesti különbségeket tartalmazzák. Veszteséges tömörítés, azaz nem minden információ állítható vissza. Az MPEG-1 1,5 Mbit/sec átvitellel 30 darab 352×240 felbontású képkockát biztosít másodpercenként. Az MPEG-2 tömörítés állandó vagy változó bitsebességgel folyhat.

Az MPEG-2 az MPEG-1 javított változata, egy olyan továbbfejlesztett tömörítési eljárás, amelynek minősége megfelel az úgynevezett „Hollywood quality”-nek vagy a „broadcast quality”-nek. (PAL rendszerben 720×576 képpontos felbontás, 50 frame/s biztosítható.)

A legújabb MPEG változat az MPEG 3, amely alkalmazásával 10 hagyományos CD tartalma írható fel egyetlen CD-re. Ehhez speciális kódolóprogram szükséges.

 Letterbox A szélesvásznú film az eredeti, a moziban láthatónak megfelelő képméretarányban kerül bemutatásra, amely szélesebb, mint a tv képernyője. Ezért a képernyő alsó és felső részén fekete csíkokkal takarják ki a rést.

Pan & Scan A szélesvásznú filmet úgy mutatják be, hogy csak a televízió képcsövére kiférő képinformáció látszik, az eredeti képbe belenagyítanak, a két szélét pedig levágják.


DivX

A DivX a DivXNetworks Inc. által kifejlesztett videó kodek (mozgókép-tömörítési eljárás), amely főleg arról ismert, hogy képes jelentősen összetömöríteni terjedelmes videókat, és így az írásvédett DVD-k sokszorosításával és kereskedelmével kapcsolatos botrányokkal került az érdeklődés középpontjába. Az újabb DVD-lejátszók már képesek lejátszani a DivX-es filmeket is.

A DivX neve valójában „DivX ;-)”, tehát tartalmaz egy emotikont, amely egy gúnyos utalás az USA-ban megbukott DIVX DVD-kölcsönzési rendszerre.

Egy átlagos film a DVD-n 5-6 GB nagyságú, de DivX-szel akár 600 MB-ra is összetömöríthető, mely így már kényelmesen elfér egy CD-n is. A veszteség elhanyagolható, kivéve a gyors, pörgős, akciódús jeleneteket. Számos program látott napvilágot, amely arra szolgál, hogy DVD-ről egy DivX-es fájlba merevlemezre mentse, optikai tárolóra írja a DVD tartalmát (rippelés), amely ezután egy peer-to-peer hálózaton keresztül akár meg is osztható az interneten.

A video adatfolyamok ilyen nagymértékű tömörítését úgy érik el, hogy kihasználják az egymás után következő képkockák hasonlóságát. A képkocka tömörítése során pedig nemcsak egyszerűen egy Jpeg vagy JPG kódolást használnak, hanem úgy kódolják le az adott képkockát, hogy „ez olyan mint az előző képkocka, csak itt meg itt meg itt más”. Sőt, a jelenlegi képkockát a következőhöz is szokták viszonyítani, hisz ahhoz is valószínűleg nagyon hasonló. Ha két képkocka hasonló, akkor pedig azt kevesebb bittel le lehet írni, hogy miben különböznek. Ezt a módszert egyébként az MPEG szabványban írták le először.

A DivX;) 3.11-es vagy korábbi verziói a Microsoft MPEG-4-es kodekjének hackelt változatai, amelyeket egy Jerome Rota nevű francia hacker készített 1999 körül. A Microsoft kodek eredetileg az asf fájlok tömörítésére szolgált, amelyet később módosítottak az AVI formátumba való menthetőségre. 1998-tól 2002-ig, független fejlesztők számos szoftvereszközt alkottak, amelyek jelentősen emelték a DivX;) 3.11 kodek által készített videók minőségét. Az egyik ilyen figyelemre méltó program a Nandub, a VirtualDub egy módosítása, ami egy dupla kódolású ún. Smart Bitrate Control-t (SBC – Intelligens Bitrate Kontroll) alkalmaz, más hackelt kodekek mellett.

Később Rota cége, a DivXNetworks, Inc. készített egy jogtiszta verziót a kodekből (DivX 4) a jogi problémák elkerülése végett.

A DivX nem szabad szoftver (Free Software), és nem is nyílt kódú (Open Source). Létezett viszont a kodeknek egy nyílt forráskódú verziója, az OpenDivX, amelyből a ma XviD néven ismert nyílt forráskódú mozgókép-tömörítési eljárás kifejlődött.

JPEG


JPEG (Joint Photographic Expert Group) A rövidítés jelenti magát a csoportot, akik kidolgozták, illetve az általuk kidolgozott grafikus állományformátumot is.

 A JPEG lézer A lézerek olyan berendezések, amelyek segítségével az atomok fénykibocsátása szinkronizálható, ezáltal monokrmatikus és koherens sugárzás kelthető. A lézerek működése azon alapul, hogy speciális eljárások segítségével egy alkalmas anyag molekuláinak többségét gerjesztett állapotba hozzák, majd egyszerre kényszerítik egy alacsonyabb energiájú állapotba történő visszaugrásra. Ennek eredményeként lényegében minden atom egyszerre sugároz ki ugyanolyan frekvenciájú fényt. Gázokból (He-NE, CO) és félvezetőből készítenek lézert. A lézerfény tulajdonságai: jól fókuszálható, koherens, monokromatikus fény. kódolást az ISO 10918 szabvány definiálja. A JPEG eljárással kb. 2…30:1 tömörítés érhető el.
A JPEG-nek létezik veszteségmentes változata is, de ez kevéssé elterjedt, főleg a veszteséges JPEG tömörítés használatos. Mivel eredetileg fényképek tömörítésére dolgozták ki, ezért a fokozatos színátmeneteket tartalmazó képekhez ideális, a hirtelen színváltásokat (pl. vonalas grafikát) rosszabb minőségben tömöríti. Az erősen tömörített képeken a kontúrok elkenődése és „kockásodás” is felléphet. A JPEG-eljárást tulajdonképpen csak állóképek tömörítésére fejlesztették ki, de „Motion-JPEG”-ként mozgó képrészletekhez is felhasználható. Ebben az esetben a klip minden egyes képét a JPEG tömöríti.

Képismétlési frekvencia A képernyőn másodpercenként megjelenő képek számát jelöli. Frekvenciaként adják meg, tehát mértékegysége a Hertz. Az 50 Hz-es képismétlési frekvencia azt jelenti, hogy másodpercenként 50 kép jelenik meg a képernyőn. Fontos, hogy megkülönböztessük, hogy teljes kép vagy félkép jelent meg. Az Európában használatos tévérendszerek (PAL, SECAM) 50 félképpel illetve 25 teljes képpel dolgoznak másodpercenként.

Félkép A szokásos TV-rendszereknél (PAL, NTSC, Secam) a képismétlési frekvencia látható megnövelésére egy trükköt alkalmaznak, miáltal elejét lehet venni a villogásnak: ahelyett, hogy minden másodpercben 25 kép kerülne a képcsőre, a képernyő ugyanilyen rövid idő alatt (tehát 1/25 másodpercen belül) két eltolt félképet ábrázol a sorugró-eljárásban. Először a páratlan képsorok (1,3,5,7 stb) aztán a páros képsorok (2,4,6,8 stb) jelennek meg a képernyőn. Habár a képernyő tartalma nem változik gyorsabban, mégis csalódik a szem, és ezeket a félképeket másodpercenként 50 képváltásnak fogadja el. Ebből az okból kifolyólag vibrál egy kicsit a TV képernyője.

Képnormák

 NTSC (National Television Standards Comittee) Az amarikai színestévé-rendszer. Ez a rendszer mindenekelőtt a másodpercenként lejátszott félképek számában (az NTSC esetében 60) és az eljárásban – amivel a színre vonatkozó információkat közvetíti – tér el a PAL-rendszertől. A rendszer neve attól a szabványt megállapító bizottságtól származik, amely kifejlesztette ezt a rendszert. Mivel az NTSC-rendszer különösen fogékony az átviteli zavarokra a színek lejátszásánál, tréfásan „Never The Same Color”-nak is nevezik: tehát egy és ugyanaz a szín egyszerre sosem jelenik meg a képernyőn.

SECAM (Séquentiel a Memoire) Ez a Franciaországban használatos színes tévérendszer, amely különböző kelet-európai országokban is elterjedt. Másodpercenként 50 félképpel dolgozik. Jellemzője, hogy csak minden második képsor színének információját tárolja el egy speciális tárolómédiumon, ami aztán hivatkozásként szolgál a köztük fekvő sorokra. A színekre vonatkozó információk „részlegesen vándorolnak a memóriába”, mint azt a francia szó is elárulja.

OSD (On Screen Display) Képernyőn való kijelzés. Ez a monitoroknál, televízióknál, videonál, stb. használt kifejezés arra utal, hogy az adott beállításokat, illetve rendszer paramétereket a képernyőn is kijelzi a készülék. OSD (on-screen display) chip An integrated circuit providing all necessary functions for adding text to television or video monitor display screens.

PAL (Phase-Alternation Line) Számos európai országban szokásos színes tévé rendszer. Másodpercenként 50 félképpel dolgozik, és a színek közvetítésénél soronként változó, a színre vonatkozó információkat használ, miáltal a közvetítést zavaró tényezők megszűnnek. Ezáltal a színek közvetítése biztonságosabb mint az NTSC-rendszernél.

Pixel

Pixel: Képpont. A képernyőn megjelenő képpontok neve, melyek együttes száma határozza meg a felbontást. A 640x480-as felbontás azt jelenti, hogy vízszintesen 640, függőlegesen 480 képpontot jelenít meg a monitor, illetve az azt vezérlő kártya.


Felbontás

Pixelek száma a monitoron

640×480

307 200

800×600

480 000

1024×768

786 432

1200×1024

1 310 720

HD Ready

Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA bevezette a HD-ready logót, amelyet azokhoz a megjelenítőkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott. A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval

Video eszközök felbontásának a fejlődése
 • 350×240 (250 soros): Video CD
 • 330×480 (250 soros): Umatic, Betamax, VHS, Video8
 • 400×480 (300 soros): Super Betamax, Betacam (professzionális)
 • 440×480 (330 soros): Analóg adás
 • 480x576 (400 soros): SVCD(PAL)
 • 560×480 (420 soros): LaserDisc, Super VHS, Hi8
 • 670×480 (500 soros): Növelt képélesség Betamax
 • 720×480 (500 soros): DVD, miniDV, Digital8, Digital Betacam (professzionális)
 • 720×480 (400 soros): Széles képernyős DVD (anamorfikus)
 • 854×480 (480 soros): WVGA, D-VHS, HD DVD, Blu-ray (480p)
 • 1280×720 (720 soros): D-VHS, HD DVD, Blu-ray, HDV (miniDV - 720p)
 • 1920×1080 (1080 soros): D-VHS, HD DVD, Blu-ray, HDV (miniDV - 1080i - 1440 vízszintes pixeleket interpolálták 1920-ra), HDCAM SR (professzionális)
Dolby Digital


Az 1992-ben bemutatott Dolby Digital volt az első digitális térhatású mozihang, amely 5.1, vagyis hat csatornát használt (jobb, bal, közép, jobb hátsó, bal hátsó, mélysugárzó). A tárolás és jelfeldologzás során diszkrét csatornákkal dolgozik, vagyis nem kódol csatornákat egybe úgy, mint például a Dolby Surround.

A Dolby Digital a veszteséges AC-3 kódolást alkalmazza az eredeti PCM hangra 32, 44 és 48 kHz-es mintavételezéssel, legfeljebb 24 bites felbontással. Az adatátviteli sebesség 32 kilobit/másodperctől 640 kilobit/másodpercig terjedhet, 5.1 csatornás felvétel esetén általában 384 vagy 448, kétcsatornás sztereó hangnál pedig tipikusan 192 kilobit/másodpercet használnak.

Minden csatorna teljes frekvenciatartományt biztosít (20 Hz - 20 kHz), kivéve a mélysugárzót, amely a 3 Hz - 120 Hz-es tartomány lesugárzására szolgál. 35 és 70 mm-es mozifilmre is rögzíthető optikai jelként. Mivel a filmszalagon már nem volt máshol szabad hely, ezért erre a célra a perforációk közötti területet használják fel. E mellett a visszafelé való kompatibilitás miatt a Dolby Surround optikai hangot is felveszik. Erre azért van szükség, mert amennyiben a filmkópia sérül, és a digitális információ nem olvasható, a mozi vetítőberendezése automatikusan a Dolby Surround hangzásra kapcsol át. AC3-nak (Audio Coding 3) is nevezik, mert ez az alkalmazott adattömörítési eljárás angol nevének rövidítése.

Dolby Surround

A Dolby Surround analóg hangkódolási rendszer, a térhatású formátumok első széles körben elterjedt változata, amely 4 csatorna jelét képes 2 csatornába kódolva tárolni.

A dekódolásra szolgáló áramkörök szintén ezen a néven kerültek forgalomba a hetvenes évek második felében. Ez utóbbiak 4 csatorna dekódolására képesek (jobb, bal, közép, háttér). A jobb és bal csatorna 20 Hz- 20 kHz, a centersugárzó 100 Hz-20 kHz, a háttérsugárzó 100 Hz - 7 kHz frekvenciatartományban dolgozik.

Dolby Surround kódolás jelentős előnye a mozik számára, hogy kompatibilis a monó hangos vetítőberendezésekkel, a dekódolásra szolgáló Dolby Surround indulásakor technikailag azonban meglehetősen kiforratlan volt. A dekódoló passzív mátrix rendszerrel dolgozott, amely a center és a háttérsugárzó jeleit nem mindig tudta egymástól megfelelően szeparálni. Ezért a középsugárzó jele hallható volt a háttérsugárzókban, a háttérsugárzók jele pedig hallatszott a középsugárzóban. Ez időnként azt eredményezte, hogy a hallgató "fejében" szólalt meg a hang. Nem mindig sikerült a bejövő jel balanszának kiegyenlítése, ennek következtében a centersugárzó nem tudta a középen beszélő szereplők hangját korrekten pozícionálni. A négy csatorna hangerejének kiegyenlítése sem volt mindig megoldott.

Dolby Pro Logic

A Dolby Pro Logic a Dolby Surround dekódolók továbbfejlesztett változata. Csatornakiosztása megegyezik a korábbi Dolby Surround rendszerével.

A Pro Logic egyik legnagyobb újítása az úgynevezett aktív mátrix rendszer. Ez nem egyszerűen csak visszafejti az eredeti csatornákat, de a center és háttércsatorna jelét szinte maradék nélkül eltávolítja a frontsugárzók jeléből, így csatorna elválasztása lényegesen jobb, mint a korábbi rendszeré. További előnye, hogy automatikusan kiegyenlíti a bemenőjel balanszát. Beépített funkcióként tartalmazza a csatornák hangerejének beállítására szolgáló jelgenerátort. Többfajta középsugárzó üzemmód közül választhatunk. "Normál" üzemmódban a középsugárzó frekvenciamenete 100 Hz-20kHz, ezt az üzemmódot akkor célszerű alkalmazni, ha hangsugárzónk relatíve kis méretű. Ilyenkor a 100 Hz alatti hangokat csak a frontsugárzók közvetítik. "Wide" - széles - üzemmódban a centersugárzó is megkapja a teljes 20 Hz-20 kHz frekvenciatartományt, ezt akkor érdemes választanunk, ha a középsugárzó is alkalmas a mélyebb frekvenciák lesugárzására. Lehetőség van ezen felül fantom üzemmódra is, ahol hasonlóan a hagyományos sztereóhoz nem használunk középsugárzót. A Pro Logic dekódoló a háttérsugárzó jelét 30-100 milliszekundummal késlelteti, ezáltal a lakószobák lényegesen kisebb légterének akusztikáját próbálja hasonlóvá tenni a mozitermekéhez.

A Pro Logic dekódolók első változatai analóg áramkörök voltak, a kilencvenes évek második felétől ezt kiszorították a digitális hangprocesszorként működő változatok. Ezek működtetéséhez, az analóg jeleket feldolgozás előtt digitalizálni kell.

Pro Logic II

A Pro Logic II a korábbi Pro Logic dekódoló rendszer továbbfejlesztett második generációja. Csak digitális hangprocesszorként működik, alkalmazásához az analóg jelet mindenképpen digitalizálni kell.

Bár magát a kódolási eljárást már a 90-es évek végén bejelentette a Dolby Laboratórium, az első erősítők, amelyekbe beépítésre került, csak 2001-ben jelentek meg, de ezután egy évvel szinte már minden berendezésben megtalálható volt.

A Pro Logic II képes bármilyen Dolby Surround kódolású, vagy akár egyszerű kétcsatornás sztereó zenei hanganyagból 5.1 csatornás 20 Hz-20 kHz frekvenciatartományt biztosító térhatású hangot előállítani. A Dolby Laboratórium az új rendszert azért fejlesztette ki több évvel a Dolby Digital elterjedése után, mert a kétcsatornás felvételek vagy analóg Dolby Surround kódolású filmek teljes értékű dekódolása korábban nem volt megoldott. A földi vagy műholdas sztereó adások, a különböző játékkonzolok - PlayStation, X-Box -, sztereó videomagnók, rádióadások, DVD filmek magyar szinkronjai stb. mind ilyen jelet biztosítanak.

A fejlesztés két lényeges ponton következett be: a Pro Logic II rendszer háttérsugárzói már eltérő műsorjelet sugároznak, és frekvenciamenetük megegyezik a frontsugárzókéval - 20 Hz - 20 kHz -, míg a korábbi rendszer háttérsugárzói 100 Hz - 7 kHz tartományban, csak egy csatorna jelét sugározták.

Pro Logic IIx

A Pro Logic II továbbfejlesztett 6.1 illetve 7.1 hangcsatorna létrehozására alkalmas változata.

Szemben a Pro Logic II-vel nem csak Dolby Surround kódolású hanganyagokat fogad, hanem Dolby Digital 5.1/DTS formátumokkal és a többcsatornás forrásokkal, például SACD-vel vagy DVD-Audio-val is eredményesen használható. A Pro Logic IIx kimondottan a magasabb kategóriás 6.1 vagy 7.1 csatornás berendezésekhez készült. A Dolby reményei szerint a kétcsatornás és 5.1-es forrásokból generált 6.1-es vagy 7.1-es rendszerek univerzális szabványává válhat. A Dolby-val párhuzamosan más gyártók is jelentkeztek hasonló dekódolókkal, mint például a Logic 7 a Lexicon-tól, az Extra Surround a Cirrus-tól vagy a Neo:6 a DTS-től.

A Pro Logic IIx-nél a hátsó surround csatornák - a Pro Logic II és a Dolby Digital 5.1-hez hasonlóan - a teljes 20 Hz 20 kHz tartományt biztosítják. Itt is a Pro Logic II mélycsatorna kalibrációs rendszerét alkalmazzák, így szükség esetén a háttérsugárzók alacsonyabb frekvenciái is átirányíthatók a mélysugárzóra.

Az új rendszer hangsúlyosabb térhatást, jobb mélységérzetet, a fejlettebb irányhatást és nagyobb kiterjedésű hallgatási területet biztosít. Az eredeti Pro Logic II Music és Movies (zenei és filmes) üzemmódjai a IIx-ben is megtalálhatók. A Pro Logic II-höz hasonlóan itt is lehetőség van a hangszínpad szélességének szabályozására, valamint a Panorama és a Dimension beállítások használatára.

Digitális adások vételi lefedettségi térképe 2015.

cetelem_aruhitel_igenyles


Eta 0869 Efektiv ETA Száraz-nedves porszívó, Takarítógép
Eta 0869 Efektiv
Multifunkciós Száraz-nedves porszívó, 10l, 1400W
Ár: 32990 Ft


Orion T32-DLED TV Orion LED TV 56-82cm-ig
Orion T32-DLED TV
DVB-T/C, PVR, USB, HDMI, 82cm
Ár: 59990 Ft


Orion OMK-3018B Orion Minikonyha, minisütő
Orion OMK-3018B
Minikonyha, sütő főzőlappal, 30l, 3300W
Ár: 29990 Ft